Recensieoverzicht: 'Poor Things is nu al de beste film van het jaar' (2024)

Recensieoverzicht: 'Poor Things is nu al de beste film van het jaar' (1)

Door onze entertainmentredactie

08 feb 2024 om 11:50

Reacties op dit nieuwsbericht26 reacties

Delen via WhatsAppDelen via WhatsAppWhatsAppDelen via FacebookDelen via FacebookFacebookDelen via XDelen via XXDelen via LinkedInDelen via LinkedInLinkedInDelen via E-mailDelen via E-mailE-mail

Met elf nominaties is Poor Things een grote kanshebber bij de uitreiking van de Oscars volgende maand. De film van regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster en The Favourite) en actrice Emma Stone wordt volop geprezen. NU.nl zet de recensies op een rij.

Trouw - 5 sterren

"Ongelooflijk zoals de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos zich heeft ontwikkeld. Van een experimentele theatermaker in Athene transformeerde hij via een paar films in een wereldberoemde, met elf Oscars genomineerde filmregisseur. Zonder daarbij aan eigenheid te verliezen. Sterker, Poor Things is waarschijnlijk de meest fantastische film die u dit jaar zult zien."

"In Poor Things zien we een jonge vrouw tot wasdom komen. Bella leert over verschrikkingen in Alexandrië, op een stoomboot ontmoet ze de wereldwijze Martha (Hanna Schygulla) die haar aanspoort Goethe te lezen. Ze verdiept zich in politiek en filosofie. Ze reist, kijkt, luistert en voelt op eigen voorwaarden, tot er in dit grote feministische, humoristische en ook zeer ontroerende avontuur een wijze, vrije vrouw opdoemt die alle besnorde betweters van deze wereld het nakijken geeft."

de Volkskrant - 5 sterren

"Logisch is het wel, dat Poor Things na de première in Venetië razendsnel werd omgedoopt tot 'een feministische variant op Frankenstein'. Want inderdaad, parallellen tussen de achtste speelfilm van de Griekse regisseur Yorgos Lanthimos en het klassieke monsterverhaal van Mary Shelley zijn er in overvloed, zeker in het begin van het duister-komische sprookje."

"Zonder al te veel weg te geven: de 'inventieve' wetenschapper Godwin Baxter (Willem Dafoe met een van de merkwaardigst samengestelde filmhoofden in tijden) wekt de jonge vrouw Bella (Emma Stone) tot leven met het brein van een baby."

"En toch is ook Bella in beginsel vooral een object, als eigendom van de mannen die haar proberen te kneden naar hun eigen voorkeuren. Maar hoe meer ze leert en ontdekt in dit schitterend vormgegeven kunstmatige universum, hoe meer ze zélf de macht (terug)grijpt. Uiteraard tot wanhoop van de 'poor things' uit de titel, waarmee duidelijk wordt gedoeld op de ploerten, profiteurs en patsers uit dat dekselse patriarchaat."

Het Parool - geeft geen sterren

"Die filmwereld wordt door Lanthimos tot leven gewekt met een combinatie van moderne computereffecten en klassieke filmtechnieken die al decennia nauwelijks meer worden gebruikt, zoals miniaturen en geschilderde achtergronden. Het resultaat is een film die nergens realistisch is, en toch altijd authentiek aanvoelt."

"Die combinatie van klassiek en cutting edge werkt in feite in de hele film door. Van de kostuums van Holly Waddington, waarin victoriaanse modellen en stoffen worden vermengd met modernere stijlen, tot aan de muziek van Jerskin Fendrix, die een klassiek instrumentarium inzet op manieren die zelden eerder gehoord zijn, en zeker niet in filmmuziek. Het is de kern van wat Poor Things is: een klassiek verhaal, maar dan op zijn kop gezet op een manier die héél erg van nu is."

NRC - 5 sterren

"Bella begint dus bij nul. Emma Stone (geef haar een Oscar!) speelt haar achtereenvolgens als onbeheerste peuter, destructieve kleuter en rebelse puber, met bijbehorende tongval, motoriek en gedrag. De professor leert haar manieren, maar schermt haar af voor schaamte en hypocrisie. Onbekend met de codes van het patriarchaat laat ze zich leiden door haar verstand, haar impulsen en haar gevoelens."

"Deze film zit vol gedachten, details en visuele verrassingen. Aan alles is gedacht. Des te meer betreur ik het dat Lanthimos Bella's menstruatie negeert. De eisprong is duister, een bloedende vulva onbespreekbaar - voor mannen. Maar toch niet voor haar? Zoiets wezenlijks hoort erbij in een film met een filosofisch betoog over de vrijheid van de vrouw om vrouw te zijn."

AD - 5 sterren

"Mannen beschouwen haar al snel als een lustobject. Dé grap daarbij is (en Poor Things is vaker heel grappig) dat ze, juist omdát ze een moraal mist en geen idee heeft van zaken als jaloezie en rolpatronen, de andere sekse altijd de baas is. Met een beetje fantasie is Poor Things een brutale variant op de bioscoophit Barbie. Wat zou er gebeuren als de pop uit die film een vagin* en gierende hormonen zou hebben, en daarmee de 'echte wereld' zou binnenwandelen?"

"Maar dit juweeltje van regisseur Yorgos Lanthimos (The Lobster, The Favourite) is zoveel meer dan een debiel sprookje met een ondeugend randje. Wie door alle gekte heen kijkt, reist ook mee met iemand die in alle omstandigheden haar eigen pas kiest. Zijn Bella's gebrek aan remmingen niet tóch een beetje leerzaam?"

Deze inhoud kan helaas niet worden getoond Wij hebben geen toestemming voor de benodigde cookies. Aanvaard de cookies om deze inhoud te bekijken.
Recensieoverzicht: 'Poor Things is nu al de beste film van het jaar' (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Kareem Mueller DO

Last Updated:

Views: 5357

Rating: 4.6 / 5 (66 voted)

Reviews: 81% of readers found this page helpful

Author information

Name: Kareem Mueller DO

Birthday: 1997-01-04

Address: Apt. 156 12935 Runolfsdottir Mission, Greenfort, MN 74384-6749

Phone: +16704982844747

Job: Corporate Administration Planner

Hobby: Mountain biking, Jewelry making, Stone skipping, Lacemaking, Knife making, Scrapbooking, Letterboxing

Introduction: My name is Kareem Mueller DO, I am a vivacious, super, thoughtful, excited, handsome, beautiful, combative person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.