Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (2024)

Het is een rage op social media: tuintjesfocaccia. Complete groentekunstwerken meegebakken met dat lekkere Italiaanse brood. Beeldschoon, maar een hoop werk. Nee, dan mijn doodsimpele focaccia zonder kneden, uit een pan. Voor wie het lekker én makkelijk wil. Dan hou je die #foccaciaart gewoon om je aan te vergapen.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (1)

Pre-corona
Verlang je ook zo naar Italiaanse toestanden? Maar dan echte? De boel de boel, dolce farniente, lange lunches in de boomgaard, de lucht blu, dipinto di blu, schalen vol lekkernijen, luidruchtig geschater, wijn in mandflessen, alles overgoten met gefilterd zonlicht en plensen olijfolie. Zoals in de film en in de reclame, maar vooral: in het pre-coronatijdperk.

Facetimeborrel
Eerlijk gezegd ben ik zo langzamerhand wel uitgekeken op die coronacrisis. Wat ooit doodgewoon was, met dierbaren om de tafel en uitgebreid bijpraten met lekkere hapjes en drankjes, lijkt nu iets uit de prehistorie. Ik kan me niet heugen wanneer ik voor het laatst een dineetje gaf. We borrelen wat af via FaceTime, heffen manmoedig het glas en een bord met toastjes, maar na de aanvankelijke euforie is daar intussen helaas de lol ook wel een beetje vanaf.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (2)
Natuurlijk mogen we niet klagen, en dat hoor je mij ook vooral niet doen hoor. Het is zoals het is, en laten we niet vergeten dat dit luxeproblemen zijn in vergelijking met de mensen die het echt zwaar hebben.

Borrelrecept
Dat neemt niet weg dat het me toch een goed idee lijkt om de uitgebluste thuiszitters onder ons wat op te vrolijken. Met een ideaal borrelrecept, namelijk een Italiaanse variant op mijn supermakkelijke brood zonder kneden van een tijdje terug. Weet je nog? Vast wel, want ik heb nog nooit zoveel blije mailtjes en foto’s gekregen als toen. Het leek wel of iedereen daarna aan het broodbakken sloeg. Was het toeval dat prompt in het hele land de bloem uitverkocht raakte? 😉

In een handomdraai
Hopelijk is de bloem intussen eindelijk weer aangevuld, of heb je nog een pak liggen, want deze focaccia is in een handomdraai gemaakt. Het is een kwestie van ’s avonds voor het slapen gaan de boel door elkaar roeren en dan bak je de volgende middag dit brood. Wordt het toch nog la vita è bella, of op z’n minst una giornata particolare.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (3)

Zelf maken?
Recept Focaccia zonder kneden uit de pan

Nodig voor 1 brood:
425 g tarwebloem
½ theel gedroogde gist (1/5 deel uit zo’n zakje van 7 g)
1 theel fijn zout (6 g)
1 theel fleur de sel of Maldon zeezout
400 ml warm water
25 ml olijfolie
2 takken verse rozemarijn

Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (4)Doe bloem, gist en fijn zout in een grote kom. Hak de rozemarijn fijn en doe bijna alles erbij. Roer goed door elkaar. Meng water en olijfolie, giet erbij en roer alles kort met een pollepel door elkaar. Dek af met plasticfolie en laat 12 tot 15 uur staan, gewoon op een hoekje van het aanrecht. Als het flink gerezen is en er bubbelig uitziet, is het goed. Verwarm tijdig de oven voor tot 250 °C, met daarin de grootste (wijdste) braadpan die je hebt. Haal de loeihete pan (met ovenwanten!) uit de oven, kieper met behulp van een spatel in één keer het nat-kleverige deeg erin. Bestrooi snel met de achtergehouden rozemarijn en fleur de sel, dan snel het deksel er weer op en terug in de oven ermee. Bak een half uur, verwijder dan het deksel en bak nog eens 15 minuten. Zet de oventemperatuur wat lager als het te bruin wordt. Laat het brood een half uur uitdampen op een rooster en serveer met wat van je allerlekkerste olijfolie om in te dippen. Ook lekker voor de lunch, of bij een kom soep.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (5)

TIPS:

• Dit supersimpele brood zonder kneden maak je in een metalen of gietijzeren braadpan die in de oven kan, dus zonder plastic of houten handgrepen. Voor focaccia hoeft het geen mooie bol te worden, integendeel zelfs, dus neem de grootste (wijdste) pan die je hebt. In een grote ovenschaal kan het ook, mits met deksel, maar metaal geleidt de hitte het allerbeste en geeft de knapperigste korst.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (6)
• Invetten van de pan hoeft niet, tenzij hij heel droog is. Maar dan hooguit met een drupje olie, en goed uitwrijven met een keukenpapiertje. Meer niet, dan gaat de pan walmen! Of leg een uitgeknipt rondje bakpapier onderin de pan, dat werkt ook heel goed anti-plak.
• Voor uitgebreide baktips, zie vooral ook het oorspronkelijke recept.Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (7)

Dit recept verscheen eerder in Trouw. ©: Koken met Karin.

Kooklustig geworden?
Probeer eens een van mijn veertien kookboeken, zoals de nieuwe kinderkookboekverzamelbundel en/of mijn kersverse Franse kookboek De makkelijke Franse keuken. Overal verkrijgbaar in de boekhandel of bestel hier een gesigneerd exemplaar, met tekst/naam/boodschap/tekening naar eigen keuze.
Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (8)

Focaccia zonder kneden - Koken met Karin (2024)
Top Articles
Latest Posts
Article information

Author: Fr. Dewey Fisher

Last Updated:

Views: 6011

Rating: 4.1 / 5 (42 voted)

Reviews: 89% of readers found this page helpful

Author information

Name: Fr. Dewey Fisher

Birthday: 1993-03-26

Address: 917 Hyun Views, Rogahnmouth, KY 91013-8827

Phone: +5938540192553

Job: Administration Developer

Hobby: Embroidery, Horseback riding, Juggling, Urban exploration, Skiing, Cycling, Handball

Introduction: My name is Fr. Dewey Fisher, I am a powerful, open, faithful, combative, spotless, faithful, fair person who loves writing and wants to share my knowledge and understanding with you.